Velodrome | Dé overdekte wielerbaan van Nederland

 
 
Velodrome | Dé overdekte wielerbaan van Nederland
   

 
    Baanwielrennen  
    Introductie  
    Trainingen  
    Rooster  
    Dernytraining  
    Vrije training  
    Clinics  
    Voorwaarden en Tarieven  
    Wat je nodig hebt  
    FAQ  
    Contact en Nieuwsbrief  
    Baanreglement  
    Baanrecords  
    Uitslagen  
    Evenementen  
    Introductie  
    Mogelijkheden  
    Technische gegevens  

 
   
   
   
 
 

 
  Privacyverklaring  

NK Masters Omnium (zondag 7 januari 2018)

Op 7 januari was het zover. De belangrijkste kampioenschappen van het jaar. NK omnium masters. Op voorhand waren er 3 truien te verdelen, 30+ 40+ en 50+. Helaas waren er bij de 30+ niet voldoende aanmeldingen om een officieel NK te rijden.

Bij de 30+ gingen 6 man van start. Goed dat deze 6 man er waren ondanks het niet kunnen winnen van het rood wit blauw. Het beloofde een aantal mooie onderdelen te worden, met toppers als Martin van Plateringen en Luc Ducrot. Bij alle onderdelen bleek Martin een maatje te groot. Hij pakte dan ook de overwinning in het omnium.

Bij de 40+ ging werd er gestreden om de titel Nederlands kampioen omnium masters 40+, met daarbij een mooie trui. Op voorhand een spannende strijd tussen een aantal toppers. Het omnium begon met een scratch. Deze werd door een sterke Folkert Zwiers gewonnen. Na de scratch kwam de tempo race. Ook hier wist Folkert de overwinning te pakken. Het leek er dan ook op dat niemand de trui kon afpakken van Folkert. Het volgende onderdeel is echter altijd spannen, en lastig in te delen. De afvalkoers. Folkert werd hier 4e en kreeg een kleine tegenslag te verduren. Dit was dan ook het onderdeel dat zijn tegenstanders konden inlopen. Dit gebeurde ook. Een sterke Ramses Bekkenk, normaal veel op het stand te vinden werd 2e in de afvalkoers. Dit deed hij ook al in de scratch en in de tempo. Hiermee gingen Folkert en Ramses met een gelijk aantal punten de finale in: de puntenkoers. De punten worden opgeteld bij het totaal. Ook Maxime Harteloh, die de afvakoers won was genaderd tot op 2 punten. Het beloofde dan ook een spannende puntenkoers te worden. En dit werd het. De eerste 3 sprints maakte het nog mooier. De drie mannen in de kop van het klassement verdeelde de punten. De gaten tussen de leiders bleef klein. Na een inspanning van Folkert om sprint 4 te winnen slopen er 3 man weg. Ramses, Maxime en Maarten Vosmer die voor de puntenkoers op 5e plek stond. Folkert probeerde uit alle macht zijn positie te verbeteren, maar drie tegen één is niet te winnen. Folkert zat stuk en de drie mannen voorop liepen uit. Er werd een ronde gepakt door Ramses, Maxime en Maarten. Dus +20 punten. Hiermee was het rood wit blauw voor Folkert verdwenen. In de tussenliggende sprints had Ramses een stevig aantal punten binnen gehaald en was dan ook niet meer te achterhalen in de laatste sprint. Maxime bevestigde de goede vorm door de laatste sprint en een 2e plek overall te bemachtigen. En door een sterke puntenkoers klom Maarten van een 5e naar een 3e plek. Alle 40+ renners hebben een sterke een mooie koers laten zien. Gefeliciteerd Ramses met het rood wit blauw!

Ook bij de 50+ beloofde het een mooie strijd te worden. Ik heb de eer gehad om in aanloop te trainen met Bart van Breemen en wist dat hij sterk was. Hij moest het opnemen tegen sterke en ervaren tegenstanders. In de scratch bleken 2 man er bovenuit te steken: Bart en Marco Jetelich. Marco won de scratch voor Bart. Ook bij de tempo race bleken deze mannen erg sterk. Toen de afvalkoers, ook bij de 40+ een kleine kentering in het klassement. Bart die tot dan toe erg sterk was ging er redelijk vroeg uit. Marco nam een redelijk grote voorsprong mee naar de puntenkoers. Met Bart op een 2e plek en Michéle Somers en Ralph Greupink op een 3e en 4e plek. Ook hier lag het puntentotaal niet ver uit elkaar. Met een ronde voorsprong kon bijna iedereen nog op het podium eindigen. Het werd dan ook een ware veldslag. Bart, Marco, Michéle en Ralph pakte een ronde en kwamen allen op +20. Hierna kwam nog een spervuur van demarrages en rondes. Uiteindelijk kwam de hele top van het klassement op +40. Om nog naar het podium te komen moest er door de mannen buiten de top 3 nog een ronde gepakt worden. En er is één man die een zeer sterke revanche heeft genomen op zichzelf. Henk Ceelen. Hij werd laatste bij de afvalkoers, maar wist al zijn kracht en ervaring te gebruiken om op het podium te knallen. Hij pakte 3 ronde op het peloton en eindigde dan ook met +60 punten. Door deze sterke vertoning wist hij het brons te pakken. 1e Marco Jetelich, 2e Bart van Breemen en 3e Henk Ceelen.

Ik heb genoten van mooie koersen en met mij veel anderen. Dank voor jullie deelname en succes in 2018!

(tekst: Lucas Eenkhoorn (ASC Olympia))

Uitslag van het NK Masters van 7 januari 2018 (opent Acrobat)

 
foto's met dank aan Duane van der Geld